Welke koffer voor je vliegreis?

Welke koffer voor je vliegreis?

Je last minute reis naar Spanje is geboekt, alleen nu kom je voor de keuze te staan welke koffer je gaat meenemen. Na het boeken van je reis komen er altijd nog extra kosten naar boven, zoals een stoelkeuze die je maakt in het vliegtuig. De kosten voor een koffer – zowel als handbagage als voor ruimbagage – zitten tegenwoordig ook bijna nooit meer standaard in een pakketreis, zeker niet wanneer je vliegt met een prijsvechter als Ryanair, Easyjet, Vuelling of Transavia. Tijd dus om te gaan kiezen. Ga je voor een klein bedrag extra een lichtgewicht koffer meenemen als handbagage, of kies je voor een iets grotere koffer als ruimbagage – waarbij een lichtgewicht koffer overigens ook erg handig is.

Inhoudsopgave

Koffer als handbagage

Sinds een aantal jaren hebben vliegtuigmaatschappijen een ban gelegd op de wildgroei van rolkoffertjes als handbagage. Waar er bij de opkomst van kleine rolkoffertjes nog een soort standaardmaat was die altijd mee kon, zijn er steeds grotere rolkoffers op de markt gekomen die een tijdje ook nog toegestaan werden als handbagage.

Tegenwoordig mag handbagage nog maar aan zeer beperkte afmetingen voldoen. Vliegtuigmaatschappijen bieden dan tegen een kleine meerprijs de mogelijkheid aan om je rolkoffertje alsnog als handbagage mee te mogen nemen. Bij de gate hebben vliegtuigmaatschappijen dan een speciaal ‘pashok’ staan. Hier moet je handbagage in passen. Past dit niet, dan moet je per direct de koffer afrekenen als ruimbagage – vaak tegen absurde bedragen die 2 of 3 keer zo hoog zijn dan wanneer je het bij het boeken al had gereserveerd.

Daarnaast zit er ook een gewichtsbeperking aan handbagage van meestal 10 kilogram. Kijken naar een rolkoffer die zo licht mogelijk is valt dan ook aan te bevelen. Met een koffer van 3 kilogram kun je logischerwijs dan nog maar 7 kilogram aan kleding en andere spullen mee.

Koffer als ruimbagage

Wanneer je ervoor kiest om een koffer als ruimbagage bij te boeken, dan moet je deze bij het inchecken inleveren. Het voordeel hiervan is dat je veel meer mij mag nemen en de prijzen voor ruimbagage niet schrikbarend hoog zijn. Per staffel van 5 kilogram zijn de prijzen vaak bekend, dus bij 15 kilogram kost ruimbagage €xx, bij 20 kilogram kost ruimbagage €xx et cetera.

Ook hier loont het dus om te kijken naar een lichtgewicht koffer. Want ook al heb je ruimbagage voor 20 kilogram geboekt, een grote koffer zit ook zo vol en weegt dan automatisch ook meer omdat je ook meer spullen meeneemt. Het verschil tussen een normale koffer en een lichtgewicht koffer is al snel 3 a 4 kilogram – wat betekent dat je zo 2 spijkerbroeken, 2 t-shirts en 2 truien extra mee had kunnen nemen.

Andere bestemmingen

Op deze manier beleef je jouw leukste vakantie!

Op deze manier beleef je jouw leukste vakantie!

Handleiding: tips voor de keuken

Handleiding: tips voor de keuken

Fietsen in Andalusië

Fietsen in Andalusië

Vakantiehuisjes in Spanje

Vakantiehuisjes in Spanje